Videomaten

Videomaten är ett mycket populärt verktyg på Folkbildningsnätet och är ett slags inspelningskiosk för video och ljud. Man kan enkelt med webbkamera och mikrofon spela in korta hälsningar, presentationer samt hela lektioner – endast fantasin sätter gränser.

Ett mycket vanligt användningsområde för Videomaten är i verksamhet för teckenspråksutbildning. Det är ju svårt att på distans kunna visa sina tecken för t.ex. cirkelledaren eller folkhögskoleläraren, men med Videomaten kan man spela in sina teckenrörelser och få dessa kommenterade. Man kan också ersätta textinlägg med videoinlägg vilket gör dialogen mer personlig och roligare.

Här hittar du Videomaten

videomaten gui

Videomaten har ett enkelt gränssnitt där man kan spela in i en videoruta, pausa och sedan fortsätta. När man avslutat inspelningen, kan man se resultatet i den andra videorutan. Är man inte nöjd, kan man direkt radera filmen.

I annat fall så kan man använda sig av länken som genereras eller skapa så kallad ”embed code”, så att man kan lägga in filmen i en annan webbsida, t.ex. på Facebook eller liknande. På så vis kan man mycket snabbt skapa videomeddelanden och distribuera sin film till andra.

Så här kan t.ex. cirkelledaren välja att presentera sig för sina deltagare, på ett mer personligt sätt än att endast använda text: (Linda Novén från ABF Västra Götaland).

Och så en länk till videomaten så när ni vill bekanta er med den, klicka här: Videomat

Här finns en instruktion i PDF-format: Handledning för Videomaten

Share Button